Elektrisch of manueel poetsen?Wat is het best?

Ongeacht het type tandenborstel dat wordt gekozen, is het van cruciaal belang om 2 keer per dag gedurende 2 minuten te poetsen met fluoridetandpasta, en om poetsen te combineren met dagelijkse interdentale reiniging (reinigen tussen de tanden) voor een optimale mondverzorging. Het is ook belangrijk om op de juiste manier te poetsen. 

De voordelen op een rijtje

Elektrische tandenborstels:

Reinigingseffectiviteit: verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat elektrische tandenborstels effectiever zijn in het verwijderen van tandplak en het verminderen van  tandvleesontstekingen in vergelijking met handtandenborstels. Een elektrische tandenborstel maakt gemiddeld 30 000 bewegingen per minuut. Manueel haal je dit nooit. 

Doordat de tandenborstel het werk voor jou doet, hoef je het enkel de tijd te geven en tand per tand te poetsen en moet je niet teveel manoeuvreren om elk plekje van je gebit te bereiken. 

Timer- en poetsdruksensoren: Veel elektrische tandenborstels hebben ingebouwde timers die ervoor zorgen dat je de aanbevolen 2 minuten poetst. Sommige modellen hebben ook druksensoren die je waarschuwen als je te veel kracht uitoefent, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van je tandvlees.

Door te veel kracht te zetten, vermindert de effectiviteit van je elektrische tandenborstel. Je zal niet enkel je tandvlees en glazuur op termijn beschadigen, maar je weerhoudt de tandenborstel om te draaien. Dus kan het zijn werk niet naar behoren doen.

Toegankelijkheid: Elektrische tandenborstels kunnen bijzonder nuttig zijn voor mensen met een beperkte handvaardigheid of voor mensen die het een uitdaging vinden om effectief handmatig te poetsen.

Ook voor ouders of mantelzorgers kan elektrisch poetsen hulp bieden. Het is makkelijker om bij iemand anders goed te poetsen met een elektrische tandenborstel dan met een manuele..

Verschillende poetsstanden: Elektrische tandenborstels bieden vaak verschillende poetsstanden, zoals dagelijkse reiniging, gevoelige stand, tandvleesverzorging en vlekken verwijderen. Dit kan tegemoetkomen aan individuele behoeften en voorkeuren.

Handmatige tandenborstels:

Kostenbesparend: handtandenborstels zijn over het algemeen goedkoper dan elektrische tandenborstels, waardoor ze voor veel mensen een meer betaalbare optie zijn.

Draagbaarheid: Handtandenborstels zijn compact, licht van gewicht en hebben geen batterijen of oplader nodig, waardoor ze handig zijn voor op reis of voor mondhygiëne onderweg.

Milieu-impact: Handtandenborstels hebben geen batterijen of elektriciteit nodig, wat resulteert in een lagere milieu-impact in vergelijking met elektrische tandenborstels.

Tegenwoordig kan je je ook een bamboe exemplaar aanschaffen en bestaan er reeds tandenborstels van milieuvriendelijke materialen.

Aanbeveling:

Zowel elektrische als handtandenborstels kunnen effectief zijn als ze correct worden gebruikt. Op basis van wetenschappelijke literatuur en individuele behoeften kunnen de volgende aanbevelingen worden gegeven:

Voor personen met beperkte handigheid, orthodontische hulpmiddelen of specifieke mondgezondheidsproblemen (zoals tandvleesaandoeningen), kunnen elektrische tandenborstels extra voordelen bieden op het gebied van tandplakverwijdering en algehele mondhygiëne.

Voor personen die de voorkeur geven aan handmatige controle over hun poetstechniek of die een lager budget hebben, kunnen manuele tandenborstels nog steeds een effectieve reiniging bieden als ze correct en met de juiste techniek worden gebruikt.

Raadpleeg uw mondhygiënist of tandarts voor gepersonaliseerde advies op basis van uw specifieke mondgezondheidsbehoeften en -zorgen. Vergeet niet dat de meest kritische factor voor het handhaven van een goede mondhygiëne een consistente en juiste poetstechniek is, ongeacht of u kiest voor een elektrische of handtandenborstel.De beste tandenborstel is nog altijd de tandenborstel waar de patiënt het beste mee poetst.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15190692/#:~:text=Results%20indicated%20that%20for%20both,%25)%20and%20gingivitis%20(17%25).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24934383/

Slechte adem of halitose: hoe voorkomen?

Slechte adem of halitose: hoe voorkomen?

Als je zelf vind dat jouw adem ruikt, is dat misschien niet het geval. Je kan je eigen adem namelijk niet echt ruiken. Geuren word je na een tijdje gewoon en neem je niet meer waar. Denk aan het wasmiddel of parfum dat je gebruikt. Zelf zal het jou niet meer opvallen terwijl jouw omgeving je zal laten weten dat je lekker ruikt. 

Lees meer
Een manuele tandenborstel

Een manuele tandenborstel

Iedereen kent het wel: je staat in de winkel voor het rek van de mondverzorgingsproducten en ziet een heel gamma aan tandpasta’s, tandenborstels en zo veel meer… Tegenwoordig is er sprake van een grote verscheidenheid aan producten waardoor

Lees meer

Een vraag of sta
je met je mond
vol tanden?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen jou graag verder!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

info@demondhygienist.be

Algemene informatie
voor de bevolking over
het beroep.

© De Mondhygiënist | Belgische Beroepsvereniging Mondhygiënisten | BE 0725.918.504 | Privacybeleid | By Publiplus