Slechte adem of halitose:
hoe voorkomen?
De eerste vraag dat je jezelf moet stellen is:
- Vind je zelf dat je adem ruikt?
- Vind jouw omgeving dat je adem ruikt?
Als je zelf vind dat jouw adem ruikt, is dat misschien niet het geval. Je kan je eigen adem namelijk niet echt ruiken. Geuren word je na een tijdje gewoon en neem je niet meer waar. Denk aan het wasmiddel of parfum dat je gebruikt. Zelf zal het jou niet meer opvallen terwijl jouw omgeving je zal laten weten dat je lekker ruikt.
Merkt jouw omgeving jouw adem op, lees dan verder.
Halitose, algemeen bekend als slechte adem, kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Hier zijn enkele tips om halitose te helpen voorkomen en verminderen:
- Zorg voor een goede mondhygiëne: Poets je tanden twee keer per dag met fluoridetandpasta. Zorg er ook voor dat je tussen je tanden reinigt om etensresten en tandplak tussen je tanden te verwijderen waar je niet bij kunt poetsen
- Maak je tong schoon: Bacteriën kunnen zich ophopen op het oppervlak van je tong, wat bijdraagt aan een slechte adem. Gebruik een tongschraper of je tandenborstel om je tong regelmatig voorzichtig schoon te maken.
- Je kan tijdelijk spoelen met mondwater: gebruik mondwater zonder alcohol. Mondwater met alcohol zal je mond verder uitdrogen.
- Blijf gehydrateerd: voldoende water drinken helpt je mond vochtig te houden en voorkomt een droge mond, wat kan leiden tot een slechte adem. Water helpt ook voedseldeeltjes en bacteriën weg te spoelen.
- Beperk bepaalde voedingsmiddelen: vermijd voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan een slechte adem, zoals uien, knoflook en gekruid voedsel. Deze stoffen kunnen sterke geuren afgeven die in je mond en spijsverteringsstelsel blijven hangen.
- Vermijd tabak en alcohol: Roken en alcoholgebruik kunnen bijdragen aan een slechte adem. Ze kunnen ook je mond uitdrogen, waardoor een omgeving ontstaat waarin bacteriën kunnen gedijen.
- Eet een gebalanceerd dieet: eet genoeg fruit en groenten. Deze voedingsmiddelen kunnen de speekselproductie stimuleren, waardoor bacteriën en voedseldeeltjes worden weggespoeld.
- Bezoek jouw mondhygiënist of tandarts halfjaarlijks: Regelmatige tandheelkundige controles en reinigingen kunnen helpen bij het identificeren en behandelen van mondgezondheidsproblemen die een slechte adem kunnen veroorzaken.
Een chronische slechte adem kan teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen, zoals tandvleesaandoeningen (parodontitis) of ademhalingsproblemen (open mondademhaling
Aarzel niet om jouw mondhygiënist of tandarts hierover aan te spreken.
Elektrisch of manueel poetsen? Wat is het best?
Ongeacht het type tandenborstel dat wordt gekozen, is het van cruciaal belang om 2 keer per dag gedurende 2 minuten te poetsen met fluoridetandpasta, en om poetsen te combineren met dagelijkse interdentale reiniging (reinigen tussen de tanden) voor een optimale mondverzorging. Het is ook belangrijk om op de juiste manier te poetsen.
Wat is het verschil tussen tandarts – mondhygiënist – tandartsassistente?
Een mondhygiënist is actief in het preventieve luik van de tandheelkunde en zet zich in op het voorkomen van gebitsproblemen. Hij/zij kan een preventief mondzorgplan opstellen met de nodige adviezen en informatie over o.a. mondhygiëne
Een manuele tandenborstel
Iedereen kent het wel: je staat in de winkel voor het rek van de mondverzorgingsproducten en ziet een heel gamma aan tandpasta’s, tandenborstels en zo veel meer… Tegenwoordig is er sprake van een grote verscheidenheid aan producten waardoor
Een vraag of sta
je met je mond
vol tanden?
Neem gerust contact met ons op, wij helpen jou graag verder!
info@demondhygienist.be
Algemene informatie
voor de bevolking over
het beroep.