Wat is het verschil tussen:

tandarts – mondhygiënist – tandartsassistente?

Een mondhygiënist is actief in het preventieve luik van de tandheelkunde en zet zich in op het voorkomen van gebitsproblemen. Hij/zij kan een preventief mondzorgplan opstellen met de nodige adviezen en informatie over o.a. mondhygiëne, voeding en schadelijke gewoonten om jou zo te begeleiden naar het verkrijgen van een gezond gebit waarbij problemen voorkomen worden.

De mondhygiënist kan in opdracht van de tandarts andere taken uitvoeren zoals het verwijderen van tandsteen en verkleuringen, het ondiep maken van groeven in de kiezen, het nemen van röntgenfoto’s en gebitsafdrukken en nog zoveel meer. De opleiding tot mondhygiënist is een 3 jarige bacheloropleiding.

De tandarts kan door de samenwerking met een mondhygiënist zijn focus voornamelijk op het oplossen/genezen van gebitsproblemen leggen. Hij/zij stelt problemen vast, maakt een planning op en zal deze gaan behandelen of doorverwijzen naar een specialisatie in de tandheelkunde indien hij/zij dit nodig acht. De opleiding tot tandarts is een 6 jarige universitaire opleiding.

De tandartsassistent heeft een verscheidenheid aan ondersteunende taken. Zo zal ze de tandarts of mondhygiëniste assisteren aan de stoel, administratieve taken uitvoeren zoals het afnemen van vragenlijsten en het maken van afspraken, het sterilisatieproces van materialen uitvoeren,… Een tandartsassistent mag wettelijk niet in de mond van de patiënt werken. Hij/zij mag poetsinstructies geven, maar deze mogen niet getoond worden in de mond van de patiënt. Om een certificaat te behalen als tandartsassistent kan je een 1 jarige cursus volgen.

Deze drie professionals zijn allen onderhevig aan het beroepsgeheim. Dit mondzorgteam zorgt ervoor je zo goed mogelijk te helpen en te begeleiden naar een gezonde mond en het levenslang behouden van je eigen tanden.

Een manuele tandenborstel

Een manuele tandenborstel

Iedereen kent het wel: je staat in de winkel voor het rek van de mondverzorgingsproducten en ziet een heel gamma aan tandpasta’s, tandenborstels en zo veel meer… Tegenwoordig is er sprake van een grote verscheidenheid aan producten waardoor

Lees meer
Kaakgewrichtsproblemen en covid-19/mondmaskers

Kaakgewrichtsproblemen en covid-19/mondmaskers

Sinds de uitbraak van het COVID-19 virus zien kinesisten meer cliënten in hun praktijk die lijden aan kaakgewrichtsklachten. Worden deze klachten nu veroorzaakt door het dragen van mondmaskers sinds de start van de pandemie, of ligt de oorzaak ergens anders?

Lees meer
Flesvoeding en gaatjes

Flesvoeding en gaatjes

Vraag jij je ook wel eens af hoe het komt dat sommige kleine kinderen die niet vaak snoepen toch gaatjes krijgen? Zuigflescariës betekent gaatjes in het melkgebit bij baby’s en peuters. Ze ontstaan door

Lees meer

Een vraag of sta
je met je mond
vol tanden?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen jou graag verder!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

info@demondhygienist.be

Algemene informatie
voor de bevolking over
het beroep.

© De Mondhygiënist | Belgische Beroepsvereniging Mondhygiënisten | BE 0725.918.504 | Privacybeleid | By Publiplus