FAQ’s

Wat is nu het grote verschil tussen een tandartsassistent, een mondhygiënist en een tandarts?

De tandartsassistente staat onder andere in voor het assisteren aan de stoel, het inplannen van de agenda en het steriliseren en aanvullen van de materialen. De assistente mag in tegenstelling tot de mondhygiënist en tandarts niet in de mond werken. Een certificaat tot assistent kan je verkrijgen wanneer je een éénjarige opleiding volgt.

Een mondhygiënist staat in voor het voorkomen van mond- en tandproblemen en het optimaliseren van de mondgezondheid. Onder andere het geven van aangepast poets- en voedingsadvies, het nemen van röntgenfoto’s, het verwijderen van tandsteen, het nemen van afdrukken,… behoort tot zijn/haar takenpakket. Dit maakt dat de tandarts of tandarts specialist zich nog meer kan focussen op het verzorgende deel van de tandheelkunde waaronder het opstellen van een behandelplan, het stellen van diagnoses, vullen van gaatjes, het ontzenuwen van tanden, het vervaardigen van gebitsprothesen,…
De mondhygiënisten volgen een driejarige bacheloropleiding, een tandarts studeert zes jaar aan de universiteit.

Meer weten?
Lees op onze blog →

Mijn tandvlees bloedt bij het poetsen maar dit doet geen pijn. Kan dit kwaad?

Bloedend tandvlees wijst op een (beginnende) ontsteking die inderdaad vaak pijnloos verloopt. Pijnloos wil daarom niet zeggen dat dit onschuldig is en onbehandeld moet blijven. Door een doorgedreven mondhygiëne toe te passen om zo de oorzakelijke bacteriën te verwijderen, waarbij de mondhygiënist individuele tips kan geven, kan dit probleem al vaak verholpen zijn. Echter zal een langdurige en diepere tandvleesontsteking ook kunnen zorgen voor het afbreken van het botweefsel waar de tanden in vast staan. Bij zo’n diepere ontsteking zal er professioneel ingegrepen worden om verergering te voorkomen. Door regelmatige opvolging en een doorgedreven mondhygiëne zal getracht worden om dit stabiel te houden. Het is aangewezen dat je gericht advies aan je mondhygiënist of tandarts vraagt indien je bloedend tandvlees opmerkt.

Mijn peuter laat zijn tanden niet goed poetsen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Het is zeker belangrijk om vanaf het eerste doorgebroken melktandje een goede gewoonte en ritueel te maken van het tandenpoetsen. Hoewel vaak volwassenen dit als een hele opdracht zien, kan dit best een gezellig bindingsmoment zijn tussen jou en jouw kind. Voor ieder kind zal een andere aanpak werken. Zo kan je bijvoorbeeld een tof liedje opzetten -dat helemaal uitgespeeld wordt om zo lang genoeg te poetsen-, en is het aangewezen dat het kind zelf eerst mag spelend ‘poetsen’ en nadien de ouder na-poetst. Ga samen in de winkel een aantrekkelijke (elektrische) tandenborstel met zachte haren en een kleine kop uitkiezen en probeer eens een tandenpoets-app waarbij je samen met figuurtjes de tanden poetst. Een beloningssysteem met stickertjes kan vaak ook al wonderen verrichten.

Jong geleerd is oud gedaan. Sla daarom geen poetsbeurt over omdat het niet ‘zo vlot loopt’. Vraag gerust extra tips en tricks aan je mondhygiënist of tandarts.

Ik drink enkel frisdranken zonder suiker, dat is toch veel minder schadelijk voor mijn gebit?

Niet alleen suikers zijn schadelijk voor het gebit. Van suiker en zetmeel is het meer bekend dat dit door de aanwezige mondbacteriën wordt omgezet in een zuur dat gaatjes tot gevolg kan hebben. Ook de zuurtegraad van je eten of drinken kan een aantasting van je tanden tot gevolg hebben, namelijk ‘erosie’. Zo hebben onder andere frisdranken zonder suiker, sinaasappelsap, vele fruitsoorten en natuuryoghurt een zeer lage PH-waarde waardoor het tandglazuur tijdelijk verzwakt. Het is aangewezen om niet meteen na het eten of drinken van iets zuur te gaan poetsen. Nuttig deze -vaak verborgen- zure producten op korte tijd en niet gedurende de hele dag door. Zo zal je deze zuurstoten in je mond eenvoudiger kunnen bufferen.

Ik zie in de supermarkt een hele rayon met tandenstokers en flosdraad. Hoe weet ik wat het beste voor mij zal werken om tandsteen en gaatjes te voorkomen?

Het aanbod aan tandenstokers, flosdraad en borsteltjes voor tussen de tanden te poetsen is zeer uitgebreid. Zo zal je ook merken dat er verschillende maten zijn. Wie door de bomen het bos niet meer kan zien, kan best individueel advies vragen aan de mondhygiënist of tandarts. Het is namelijk ook zo dat wanneer je met een foute maat of op een foutieve manier tussen je tanden reinigt, dit ook schadelijk kan zijn. Neem gerust al je poetsmateriaal eens mee op je volgende consult bij de mondhygiënist of tandarts om deze samen te bekijken.

Waar kan ik een mondhygiënist vinden?

Momenteel zijn er in heel België een kleine 200 mondhygiënisten met een wettelijk erkend visum aan de slag. Dit aantal zal doorheen de jaren vermeerderen waardoor er binnenkort ook in jouw buurt een mondhygiënist eenvoudiger te bereiken is. De Belgische Beroepsvereniging voor Mondhygiënisten ‘BBM’ zal op middellange termijn een overzicht voorzien van de locaties waar mondhygiënisten werkzaam zijn. Vraag gerust eens na of er binnen de praktijk van uw tandarts een mondhygiënist aanwezig is.

Nog vragen? Vraag gerust extra informatie, tips en tricks aan je mondhygiënist of tandarts.

Neem contact op →

Een vraag of sta
je met je mond
vol tanden?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen jou graag verder!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

info@demondhygienist.be

Algemene informatie
voor de bevolking over
het beroep.

© De Mondhygiënist | Belgische Beroepsvereniging Mondhygiënisten | BE 0725.918.504 | Privacybeleid | By Publiplus