Link tussen tandvlees- en hartproblemen
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ernstige tandvleesontstekingen (parodontitis) het risico op hart- en vaatziekten verhogen doordat er een verhoogde algemene ontstekingsgraad in het lichaam aanwezig is. Niet alleen deze ontstekingsgraad heeft hier invloed op, maar ook de bacteriën die zich in de mond bevinden verspreiden zich doorheen het lichaam.
Zo kunnen de bacteriën die in de bloedbaan terecht komen bijdragen aan aderverkalking, zich vastzetten op de hartkleppen en ontstekingen van de binnenwanden van het hart (endocarditis) veroorzaken. De mond is dus een toegangspoort naar de rest van het lichaam.
Wat is parodontitis?
Parodontitis is een vergevorderd chronische ontsteking van het tandvlees die ook het kaakbot aantast. Wanneer dit probleem niet op tijd wordt aangepakt trekt het kaakbot stilaan
weg en komen tanden en kiezen los te staan. Parodontitis is één van de grootste oorzaken
waardoor mensen hun tanden verliezen. Omdat ontstekingen van het tandvlees vaak niet pijnlijk zijn, worden ze niet altijd opgemerkt.
Hoe herken je tandvleesproblemen?
Heb je rood en gezwollen tandvlees en bloedt het makkelijk bij het poetsen, dan is de kans op een ontsteking van het tandvlees reëel. Raadpleeg je mondhygiënist of tandarts wanneer je problemen in de mond of met het tandvlees opmerkt. Zij kunnen via metingen, behandelingen en individueel aangepaste adviezen je tandvlees weer gezond maken.
Slechte adem of halitose: hoe voorkomen?
Als je zelf vind dat jouw adem ruikt, is dat misschien niet het geval. Je kan je eigen adem namelijk niet echt ruiken. Geuren word je na een tijdje gewoon en neem je niet meer waar. Denk aan het wasmiddel of parfum dat je gebruikt. Zelf zal het jou niet meer opvallen terwijl jouw omgeving je zal laten weten dat je lekker ruikt.
Elektrisch of manueel poetsen? Wat is het best?
Ongeacht het type tandenborstel dat wordt gekozen, is het van cruciaal belang om 2 keer per dag gedurende 2 minuten te poetsen met fluoridetandpasta, en om poetsen te combineren met dagelijkse interdentale reiniging (reinigen tussen de tanden) voor een optimale mondverzorging. Het is ook belangrijk om op de juiste manier te poetsen.
Wat is het verschil tussen tandarts – mondhygiënist – tandartsassistente?
Een mondhygiënist is actief in het preventieve luik van de tandheelkunde en zet zich in op het voorkomen van gebitsproblemen. Hij/zij kan een preventief mondzorgplan opstellen met de nodige adviezen en informatie over o.a. mondhygiëne
Een vraag of sta
je met je mond
vol tanden?
Neem gerust contact met ons op, wij helpen jou graag verder!
info@demondhygienist.be
Algemene informatie
voor de bevolking over
het beroep.