Link tussen tandvlees- en hartproblemen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ernstige tandvleesontstekingen (parodontitis) het risico op hart- en vaatziekten verhogen doordat er een verhoogde algemene ontstekingsgraad in het lichaam aanwezig is. Niet alleen deze ontstekingsgraad heeft hier invloed op, maar ook de bacteriën die zich in de mond bevinden verspreiden zich doorheen het lichaam.

Zo kunnen de bacteriën die in de bloedbaan terecht komen bijdragen aan aderverkalking, zich vastzetten op de hartkleppen en ontstekingen van de binnenwanden van het hart (endocarditis) veroorzaken. De mond is dus een toegangspoort naar de rest van het lichaam.

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een vergevorderd chronische ontsteking van het tandvlees die ook het kaakbot aantast. Wanneer dit probleem niet op tijd wordt aangepakt trekt het kaakbot stilaan
weg en komen tanden en kiezen los te staan. Parodontitis is één van de grootste oorzaken

waardoor mensen hun tanden verliezen. Omdat ontstekingen van het tandvlees vaak niet pijnlijk zijn, worden ze niet altijd opgemerkt.

Hoe herken je tandvleesproblemen?

Heb je rood en gezwollen tandvlees en bloedt het makkelijk bij het poetsen, dan is de kans op een ontsteking van het tandvlees reëel. Raadpleeg je mondhygiënist of tandarts wanneer je problemen in de mond of met het tandvlees opmerkt. Zij kunnen via metingen, behandelingen en individueel aangepaste adviezen je tandvlees weer gezond maken.

Een manuele tandenborstel

Een manuele tandenborstel

Iedereen kent het wel: je staat in de winkel voor het rek van de mondverzorgingsproducten en ziet een heel gamma aan tandpasta’s, tandenborstels en zo veel meer… Tegenwoordig is er sprake van een grote verscheidenheid aan producten waardoor

Lees meer
Kaakgewrichtsproblemen en covid-19/mondmaskers

Kaakgewrichtsproblemen en covid-19/mondmaskers

Sinds de uitbraak van het COVID-19 virus zien kinesisten meer cliënten in hun praktijk die lijden aan kaakgewrichtsklachten. Worden deze klachten nu veroorzaakt door het dragen van mondmaskers sinds de start van de pandemie, of ligt de oorzaak ergens anders?

Lees meer

Een vraag of sta
je met je mond
vol tanden?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen jou graag verder!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

info@demondhygienist.be

Algemene informatie
voor de bevolking over
het beroep.

© De Mondhygiënist | Belgische Beroepsvereniging Mondhygiënisten | BE 0725.918.504 | Privacybeleid | By Publiplus