Kaakgewrichtsproblemen en mondmaskers

Sinds de uitbraak van het COVID-19 virus zien kinesisten meer cliënten in hun praktijk die lijden aan kaakgewrichtsklachten. Worden deze klachten nu veroorzaakt door het dragen van mondmaskers sinds de start van de pandemie, of ligt de oorzaak ergens anders?

Dat het dragen van mondmaskers de kans op kaakgewrichtsklachten zou verhogen, is tot op heden nog niet voldoende onderzocht om hierop een passend antwoord te kunnen geven.
Waar onderzoekers het wel over eens zijn, is dat stress een grote reden is voor deze problematiek.

Wanneer mensen gebukt gaan onder stress, klemmen en/of knarsen zij meer op hun tanden. Hierdoor komt het kaakgewricht onder spanning, wat kan leiden tot pijn en last, zoals hoofdpijn, oorpijn, een knappend kaakgewricht of pijn aan tanden en kiezen. Sinds de Corona-uitbraak is het stressniveau onder de bevolking gestegen, wat de stijging in

kaakgewrichtsklachten zou kunnen verklaren.
Merk je zelf dat je hier last van hebt? Bespreek het dan met je tandarts of mondhygiënist.

Wat kan je zelf doen?

Merk je op dat je overdag de tanden op elkaar klemt? Plaats dan je tong op deze momenten tussen je tanden om dit af te leren. Probeer je mond zo vaak mogelijk in rust-positie te houden. Dat wil zeggen: de tong rust tegen het gehemelte, de lippen liggen op elkaar en de tanden raken elkaar niet.

Slechte adem of halitose: hoe voorkomen?

Slechte adem of halitose: hoe voorkomen?

Als je zelf vind dat jouw adem ruikt, is dat misschien niet het geval. Je kan je eigen adem namelijk niet echt ruiken. Geuren word je na een tijdje gewoon en neem je niet meer waar. Denk aan het wasmiddel of parfum dat je gebruikt. Zelf zal het jou niet meer opvallen terwijl jouw omgeving je zal laten weten dat je lekker ruikt. 

Lees meer
Elektrisch of manueel poetsen? Wat is het best?

Elektrisch of manueel poetsen? Wat is het best?

Ongeacht het type tandenborstel dat wordt gekozen, is het van cruciaal belang om 2 keer per dag gedurende 2 minuten te poetsen met fluoridetandpasta, en om poetsen te combineren met dagelijkse interdentale reiniging (reinigen tussen de tanden) voor een optimale mondverzorging. Het is ook belangrijk om op de juiste manier te poetsen.

Lees meer

Een vraag of sta
je met je mond
vol tanden?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen jou graag verder!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

info@demondhygienist.be

Algemene informatie
voor de bevolking over
het beroep.

© De Mondhygiënist | Belgische Beroepsvereniging Mondhygiënisten | BE 0725.918.504 | Privacybeleid | By Publiplus