Flesvoeding en gaatjes
Zuigflescariës betekent gaatjes in het melkgebit bij baby’s en peuters. Ze ontstaan door suiker uit de voeding. De bacteriën in de mond zetten deze suikers om in zuren, die op hun beurt het tandglazuur aantasten. De meest voorkomende oorzaak van zuigflescariës is de flesvoeding. Als jonge kinderen gaan slapen met een flesje, krijgen de suikers en zuren de hele nacht lang de tijd om het tandglazuur aan te tasten.
Tips om zuigflescariës te voorkomen:
- Vermijd suiker bij jonge kinderen. Voeg het niet toe aan het eten en doop het tutje niet in zoetstof (zoals bijvoorbeeld honing of confituur) .
- Beperk de inname van zure dranken zoals fruitsap of limonade en geef liever water of ongezoete melk.
- Beperk het aantal eetmomenten en tussendoortjes.
- Geef alleen water mee naar bed.
- Poets de tandjes van jouw kind vanaf de doorbraak van de eerste melktand met fluoride-houdende tandpasta. Poets zeker voor het slapengaan zodat jouw kind met een schone mond kan gaan slapen.
- Een halfjaarlijks bezoek bij de tandarts en/of mondhygiënist plan je best zeker in vanaf de leeftijd van twee jaar. Echter hoe eerder het eerste bezoek, hoe beter de gewenning van het kind.
Bij vragen of meer informatie, neem contact op met uw tandarts of mondhygiënist.
Slechte adem of halitose: hoe voorkomen?
Als je zelf vind dat jouw adem ruikt, is dat misschien niet het geval. Je kan je eigen adem namelijk niet echt ruiken. Geuren word je na een tijdje gewoon en neem je niet meer waar. Denk aan het wasmiddel of parfum dat je gebruikt. Zelf zal het jou niet meer opvallen terwijl jouw omgeving je zal laten weten dat je lekker ruikt.
Elektrisch of manueel poetsen? Wat is het best?
Ongeacht het type tandenborstel dat wordt gekozen, is het van cruciaal belang om 2 keer per dag gedurende 2 minuten te poetsen met fluoridetandpasta, en om poetsen te combineren met dagelijkse interdentale reiniging (reinigen tussen de tanden) voor een optimale mondverzorging. Het is ook belangrijk om op de juiste manier te poetsen.
Wat is het verschil tussen tandarts – mondhygiënist – tandartsassistente?
Een mondhygiënist is actief in het preventieve luik van de tandheelkunde en zet zich in op het voorkomen van gebitsproblemen. Hij/zij kan een preventief mondzorgplan opstellen met de nodige adviezen en informatie over o.a. mondhygiëne
Een vraag of sta
je met je mond
vol tanden?
Neem gerust contact met ons op, wij helpen jou graag verder!
info@demondhygienist.be
Algemene informatie
voor de bevolking over
het beroep.